Barri de la Vila

Esteu aquí

El Barri de La Vila, declarat Conjunt Histórico-Artístico en 1966, conserva un gran patrimoni històric que reflectix la importància de la nostra ciutat al llarg dels segles.

El promontori rocós on se situa La Vila, ha condicionat la història de Requena i el desenrotllament urbà de la ciutat. Les activitats arqueològiques realitzades durant els últims anys no han permés datar els primers indicis de població en la I Edat de l'Hierro, la qual cosa permet suposar activitat humana durant el segon mil·lenni a C. No obstant això, és durant el segle VII a C (Època Hierro) quan es pot assegurar l'existència d'una població estable. Les excavacions realitzades en la Plaça del Castillo van exhumar les restes de diverses vivendes vertebrades per un carrer central, ocupades a finals del S. VII a C., on es van recuperar àmfores, atuells, etc. Un altre moment cronològic és el que correspon a l'Època Imperal Romana, segle II d. C, de la que es van trobar aljubs, un forn i divers material de construcció. Ja més tard, es data a Requena en l'Època Àrab, quan el gran influx Del. Andalus cobria estes terres, concretament es fa referència a l'últim període califal. A este corresponen la major part de les restes històriques i part del traçat urbà del Barri de La Vila.

Ja en època almohade el Barri de La Vila tenia l'estructura típica de les ciutats hispanomusulmanes. Per a l'accés a este barri medieval, s'utilitzava la crida Cuesta del Castillo, que unia la població amb el camí de Castella, i que constituïa l'accés original al recinte murallat. Al marge d'esta entrada La Vila comptava amb altres accessos com la Cuesta de Sant Julià o de les Carnisseries.

En el Barri de la Vila podem destacar, pel seu interés històric- artístic, diferents monuments i edificis. Entre ells es poden admirar l'església neoclàssica de Sant Nicolau, les esglésies gòtiques de Santa Maria i el Salvador, la Torre de l'Homenatge, la Fortalesa, la Casa Major de l'Art de la Seda, el Palau del Cid, el Museu d'Art Contemporani "Florencio de la Fuente", la Jueria i les Cuevas de la Vila. El centre neurágico del barri ho representa, des del segle XVI, la Plaça de la Vila.

Compartix-ho

Site developed with Drupal