Esglèsia de Sant Nicolau

Esteu aquí

Si passem pel carrer Somera ens sorprén contemplar una església amb façana i torre neoclàssiques, precedida per una plaça amb una font.

HISTÒRIA

El Temple de Sant Nicolau, fins fa poc en estat ruïnós, després d'un període de restauració o més aïna de consolidació de conjunt, ha obert les seues portes per al gaudi de tots els nostres visitants.

Les excavacions arqueològiques dutes a terme en el subsòl d'esta església, l'erosió de gran part de l'edifici provocada per l'estat ruïnós iniciat en 1936 i prolongat fins al 2010, la pròpia restauració i els documents escrits, ens han aportat interessants dades que ens donen a conéixer les diferents remodelacions que es van realitzar en este antic temple des de finals del segle XIII fins a l'actualitat.

Les principals intervencions arquitectòniques van ser: l'ampliació en estil gòtic amb voltes de creueria de mitjan del segle XV, la renaixentista del segle XVI en el cor i en la portada, la intervenció barroca recobrint amb algepseries la nau i l'ampliació del segle XVIII construint-se l'actual portada, la cúpula i  l'absis del presbiteri. Finalment, i no per això menys important, la duta a terme a finals del segle XIX, amb decoracions i pintures.

Durant la visita a Sant Nicolau podran observar els distints elements propis d'estos estils arquitectònics així com xicotets fragments de pintures romàniques, gòtiques i barroques, restes de tombes antropomorfes, els artificis de la Capilla de la Comunió, la impressionant cúpula i les criptes i ossaris.

A ambdós parts del temple s'obrin dos estrets carrerons el de Tares, a l'esquerra, i el de Paniagua a la dreta. En este últim podem veure els arcs apuntats oberts en els contraforts de l'església.

PORTADA

L'actual portada d'estil neoclàssic va ser construïda en 1788. En ella podem observar la porta allindada emmarcada per dos pilastres dòriques que sustenten un frontó triangular i un fris adornat amb tríglifs i mètopes. Sobre la porta de l'església trobem una inscripció que diu així. "Se va fer esta obra amb. do l'església Univ. 1 NÚM. S.S O P. e. la de Conca l'Il·lm. Sr. D. Felipe Antonio Llevant. Els R. d'Espanya La Mag. del Sr. D. Carles III. ESta parroquial el Dr. D. Benito Cuevas de la Font: I sent majordorm de la seua fàbrica D. Joseph Enriqz de Mavarra i Zelaía. Any MMCCLXXXVIII". En la part central de la portada podem observar un medalló amb la imatge de Sant Nicolau El Magne.

En la part dreta de la fatxada trobem la torre-campanar construïda en el segle XVIII. De planta rectangular i amb buit per a quatre campanes, esta construïda amb rajola i decorada amb cornises i pilastres adossades. La teulada, a quatre vessants, està compost de taulellets vidriats de color blau i rematat amb creu i penell. Els buits que donen a la zona nord i este posseïxen un balconet amb barana de forja.

INTERIOR

L'edifici consta d'una sola nau central formada per quatre trams coberts per voltes de creueria. En les capelles laterals s'observa la decoració barroca amb molduración congost. El creuer està cobert per un cúpula amb tambor i llanterna. En les petxines de la cúpula, amb pintures al fresc, estan representades les imatges dels quatre evangelistes. Després del creuer trobem la zona del presbiteri el qual està format per dos espais ben diferenciats: el primer un tram rectangular cobert amb volta de canó i llunetes i el segon, el que correspon a l'absis, amb planta circular i coberta amb volta de quart d'esfera.

Junt amb el presbiteri trobem la Capilla de la Comunió o de San Francisco Javier pintada amb graciosos artificis que simulen el retaule. En altres capelles de l'església de Sant Nicolau també podem veure restes de pintures romàniques i gòtiques.

PREU

Entrada Normal: 2 € / Entrada Reduïda: 1´50 €

* Adaptat per a persones amb mobilitat reduïda

Compartix-ho

Site developed with Drupal