El Parc Natural Gorges del Cabriol a Requena

Esteu aquí

El Parc Natural de les Falçs del Cabriol és un dels espais naturals més significatius del territori valencià

En la comarca Requena Utiel, entre els termes municipals de Villargordo del Cabriol, Venta del Moro i Requena, es troba el Parc Natural de les Falçs del Cabriol, un dels espais naturals més significatius del territori valencià. Este territori de singular importància per la seua flora, fauna, paisatge, característiques geològiques i els seus valors socioeconòmics i culturals, es troba molt vinculat al medi rural tradicional.

El Parc Natural de les Falçs de Cabriol, amb una extensió de 31.446 ha, té al riu Cabriol com a eix vertebrador, formant una frontera natural entre les comunitats de València i Castella la Manxa. La qualitat de les seues aigües i la baixa pressió demogràfica han fet d'este espai una reserva d'enorme valor ecològic amb valors culturals associats al medi rural. Va ser declarat el 17 de juny de 2005.

PATRIMONI CULTURAL

En el Parque de las Hoces podremos conocer construcciones rurales, agrícolas, religiosas, puentes, azudes, norias, corrales, abrevaderos y otros elementos etnológicos relacionados con el vino y las formas tradicionales de producción agraria y ganadera, que nos van mostrar la historia y la cultura de sus habitantes.

FLORA Y FAUNA

El riu Cabriol hi ha escavado el seu llit en la roca calcària creant un recorregut sinuós en la vall i esmolades agulles en les crestes. Els espais de bosc de ribera són sens dubte els més valuosos de la Comunitat Valenciana, amb xops, tamarits i salzes, i associats a estes espècies els juncs, canyes i canyís que són abric natural per a gran varietat d'aus. Fora de la zona de ribera, el bosc és el característic mediterrani amb plantes aromàtiques: ginebres, savines, pins, retrames entre altres.

Entre la fauna destaquen els rapaços que formen la colònia més important de la Comunitat, amb àguiles perdiceras, mussols xics i àguiles reals, i altres espècies com a llúdries, salamandres, renoquets pintojos, tortugues leproses, dragons rosades, mosteles i cabres salvatges.

ITINERARIS

El Parc Natural disposa d'una xarxa d'itineraris que partixen des de les principals poblacions que ho integren i porten fins al Riu Cabriol on podrà recórrer els diferents ambients d'este territori. A més, al llarg del Parc hi ha diferents sendes homologats PR i GR, que oferixen la possibilitat de practicar senderisme.

CENTRE D´INTERPRETACIÓ

El Centre d'Interpretació disposa d'una exposició en què el Riu Cabriol és el protagonista d'este singular ecosistema. En él es pot descobrir els diferents ambients que integren este espai natural protegit, la seua flora i fauna, la seua geología , així com conéixer l'important patrimoni de l'aigua que es troba en el Parc.

Compartix-ho

Site developed with Drupal